Η Σκόπελος

Η Σκόπελος είναι νησί της Ελλάδας που βρίσκεται στο Αιγαίο πέλαγος και ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Σποράδων. Έχει έκταση περίπου 96 τετρ. χλμ. και περίμετρο 67 χιλιόμετρα. Έχει δύο βουνά, τη Δέλφη (680 μ. ύψος) και το Παλούκι (565 μ. ύψος).

Γεμάτη με πυκνά πευκοδάση που καλύπτουν σχεδόν το 80% της έκτασής της, θεωρείται το πιο πράσινο νησί του Αιγαίου. Έχει καλή τουριστική υποδομή, συγκεντρώνει όμως λιγότερο κόσμο από τη γειτονική κοσμοπολίτικη Σκιάθο και διατηρεί σε μεγαλύτερο βαθμό τον παραδοσιακό χαρακτήρα της.

Η ονομασία Σκόπελος εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα κείμενα του Πτολεμαίου το 2ο αιώνα μ.Χ. και πιθανολογείται ότι οφείλεται στους πολλούς ύφαλους και σκοπέλους γύρω από το νησί.

Ιστορικά στοιχεία Σκοπέλου
  • Στα αρχαία χρόνια η Σκόπελος ονομαζόταν Πεπάρηθος. Στον Στάφυλο υπάρχει Μυκηναϊκός τάφος, ενώ στην ανατολική πλευρά της Χώρας Σκοπέλου υπάρχει το Ασκληπιείο, σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα (περίπου 15-30 μέτρα). Κατά την αρχαιότητα φημιζόταν για το κρασί της (Πεπαρήθιος οίνος). Αναφέρεται ότι κατοικήθηκε από Κρήτες, αρχηγός των οποίων ήταν ο Στάφυλος, γιος της Αριάδνης.
  • Τον 4ο αιώνα επίσκοπος Σκοπέλου ήταν ο Άγιος Ρηγίνος, ο οποίος σήμερα είναι ο προστάτης και πολιούχος άγιος της Σκοπέλου.
  • Το 1207, κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας, το νησί κατακτήθηκε από τον σταυροφόρο Ιερεμία Γκίζι.
  • Το 1538, μετά τη λεηλασία της Σκοπέλου από τον κουρσάρο Μπαρμπαρόσα, το νησί υποδουλώθηκε στους Τούρκους, στην κυριαρχία των οποίων έμεινε μέχρι το 1830, οπότε ενώθηκε με την Ελλάδα, που μόλις είχε ιδρυθεί.
Αξιοθέατα Σκοπέλου

Η Χώρα της Σκοπέλου είναι μια παραδοσιακή νησιώτικη πόλη με χαρακτηριστική αρχιτεκτονική και όμορφα καλντερίμια. Έχει κηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός με Προεδρικό Διάταγμα του 1978. Η Χώρα αλλά και ολόκληρο το νησί είναι γεμάτο από παλιές παραδοσιακές εκκλησίες, ξωκλήσια και μοναστήρια.  Αναφέρονται συνολικά 24 μοναστήρια.

Παραλίες Σκοπέλου

Στη Βόρεια και Ανατολική πλευρά της Σκοπέλου οι ακτές είναι βραχώδεις, ενώ στα νότια και δυτικά οι πλαγιές δημιουργούν τις υπέροχες καταπράσινες παραλίες του νησιού. Στη νότια πλευρά βρίσκονται οι περισσότερες παραλίες: ο Στάφυλος, το Βελανιό, ο Αγνώντας, το Λιμνονάρι, ο Πάνορμος, τα Λιναράκια, οι Αντρίνες, η Μηλιά, το Καστάνι, το Χόβολο, το Έλιος, η Αρμενόπετρα, η Κατακαλού στη Γλώσσα και ανατολικά το Γλυστέρι  και πολλές άλλες παραλίες, «πνιγμένες» στο πράσινο του πευκοδάσους.

Μορφολογία Σκοπέλου

Το νησί είναι περίπου 15 χλμ στην κατεύθυνση νοτιοανατολικά προς βορειοδυτικά, ενώ μόνο 6 χλμ περίπου από την νοτιοδυτική προς τη βορειοανατολική πλευρά. Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την Αλόννησο (περίπου 3-4 χλμ ανατολικά στο κοντινότερο σημείο) και από τη Σκιάθο (6-7 χλμ δυτικά). Στην ανατολική πλευρά της Σκοπέλου, στο δίαυλο μεταξύ Σκοπέλου και Αλοννήσου υπάρχουν δύο νησίδες: Ο Άγιος Γεώργιος και το Μικρό.

Η Σκόπελος με «Χολιγουντιανό» αέρα!

Σαγηνευτικά κατάφυτα τοπία, σμαραγδένια νερά σε ονειρεμένες ακτές, πηλιορείτικη αρχιτεκτονική, φυσικές ομορφιές, πεζοπορικά μονοπάτια, επιβλητικά μοναστήρια, το Φυσικό Θαλάσσιο Πάρκο και αυθεντική νησιωτική ατμόσφαιρα συνθέτουν την εικόνα της Σκοπέλου, ενός καταπράσινου νησιού, αφού το μεγαλύτερο μέρος του καλύπτεται από παρθένο πευκόδασος.

Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό της Σκοπέλου είναι σίγουρα οι υπέροχες παραλίες της με τα τιρκουάζ πεντακάθαρα νερά και το πράσινο των πεύκων να τις περικυκλώνει αλλά και η πλούσια γαστρονομία της. Κανείς ωστόσο δεν μπορεί να αντισταθεί και στην παραδοσιακή στριφτή τυρόπιτά της (Σκοπελίτικη Τυρόπιτα), η φήμη της οποίας έχει κάνει το γύρο όλης της Ελλάδας! Αυτό το τοπικό έδεσμα φτιάχνεται από τραγανό φύλλο και έχει ως κύριο συστατικό του το ντόπιο κατσικίσιο τυρί.

Η ομορφιά της Σκοπέλου δεν άφησε ασυγκίνητους ακόμη και τους παραγωγούς του Hollywood που επέλεξαν να γυρίσουν εδώ την ταινία “Mamma Mia!”, καθιστώντας έτσι το νησί έναν καταξιωμένο τουριστικό προορισμό παγκοσμίως!

Διαμονή στη Σκόπελο

σκοπελοσ βιλεσ με πισίνα μπροστά στο νερό - villa karavos waterfront - skopelosvacations.gr